Özgür Bilgi Kanalı

K3b 1.92

K3b, KDE masaüstü ortamı için tasarlanmış bir CD/DVD yazma aracıdır. K3b’nin Pardus 2009 ve 2011 depolarında mevcut olan son sürümüne Blu-ray desteği de eklenmiştir. K3b ile CD/DVD ve Blu-ray diskler yazabilir, kalıplarla çalışabilir, ses ve video projeleri oluşturabilirsiniz. K3b’nin benzer ücretli yazılımlardan hiçbir farkı yoktur. Sadece işlemlerinizi gerçekleştireceğiniz bileşenler içerdiğinden sisteminizi yormaz.

K3b’yi KDE Menüsü > Uygulamalar > Çokluortam menüsü altından çalıştırabilirsiniz. K3b’nin ne olduğundan biraz bahsettikten sonra kullanımına bir bakalım.

K3b’nin Kullanımı

K3b’i çalıştırdığınızda karşınıza yapabileceğiniz işlemlerin sıralandığı bir ana pencere çıkar. Bu işlemlerin arasında; Veri Projesi, Ses Projesi, Kalıp Yaz gibi kullanıcıların sıkça ihtiyaç duydukları işlemler vardır. Buradan ihtiyacınız olanı seçip işlemlerinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

CD/DVD Nasıl Yazdırılır?

Bir CD veya DVD gibi ortamlara veri yazdırmak için ilk olarak ana pencereden proje tipini seçmelisiniz. Daha sonra karşınıza boş bir içerik alanı gelecektir. Dosyalarınızı bu alana sürükleyerek yazdırma projenize dahil edebilirsiniz. Yazdıracağınız dosyaları ekledikten sonra “Yazdır” düğmesine tıklayarak yazma hızı, dosya sistemi gibi ayarları yapacağınız pencereye ulaşabilirsiniz. Ayarlarınızı da yaptıktan sonra tekrar “Yazdır” düğmesine tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Kalıp Nasıl Alınır?

İlk olarak “Kalıp nedir?” sorusuyla başlayalım.

Kalıp; herhangi bir çıkarılabilir ortamın (CD, DVD…) içerisinde hiçbir değişiklik yapmadan her şeyiyle kopyalamak ve yazdırılabilir bir dosya haline getirmeye denir. Bir diski olduğu gibi kopyalamamız gerektiğinde o diskin kalıbını (imajını) almamız gerekir. Daha çok bu işlem bootable yani sisteminizin ilk açılışta görebileceği ve sisteminizi onun üzerinden başlatabileceğiniz disklerde uygulanır.

K3b ile kalıp almak ve yazdırmak son derece kolaydır.

Kalıp almak için diskimizi taktıktan sonra K3b’yi açıyoruz. Araçlar > Ortamı Kopyala seçeneğine tıklıyoruz. Daha sonra gelen pencerede Ayarlar kısmında “Sadece kalıbını yarat” onay kutucuğunu işaretliyoruz. Kalıp sekmesinden ise kalıbı kayıt edeceğimiz yeri seçiyoruz ve “Başla” düğmesine tıkladığımızda diskimizin kalıbı oluşturulmaya başlanıyor.

Kalıp Nasıl Yazdırılır?

Kalıp almayı öğrendiğimize göre şimdi elimizdeki bir disk kalıbını yazdıralım. Araçlar > Kalıp Yaz seçeneğine tıklıyoruz. Yazılacak Kalıp kısmına yazdıracağımız kalıbın yolunu gösteriyoruz. Kalıbı gösterdiğiniz zaman K3b otomatik olarak kalıbı tanır ve onunla ilgili md5 karşılığı, dosya boyutu gibi özellikleri verir. ”Başla” düğmesine tıkladığınızda kalıp diskinize yazdırılmaya başlayacaktır.

K3b ile tekrar yazılabilir disklerinizi de biçimlendirebilirsiniz. Bunun için Araçlar > Yeniden yazılabilir ortamı Biçimlendir/Sil seçeneğinden biçimlendireceğiniz diski seçip içeriğini silebilirsiniz.

K3b ile tek sürücülü bilgisayarlarda disk çoğaltmak için Araçlar > Ortamı Kopyala seçeneğini kullanabilirsiniz. ”Başla” düğmesine bastığınızda disk sabit diskinize kopyalanır ve K3b sizden farklı boş bir disk ister. Dolu diski çıkarıp, boş diski taktığınızda ise sabit diskinize kopyaladığınız kalıbı boş diske yazar.

Görüldüğü gibi benzeri uygulamaları aratmayan K3b ile her türlü yazdırma-kopyalama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

İyi çalışmalar…


Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.