Özgür Bilgi Kanalı

İlk bilgisayar ile karşılaşmamı hatırlıyorum. Çok sevmiştim. Prince of Persia ve Prehistoric oyunlarını 33 Mhz işlemcili bir 286’da oynuyorduk. Sabit disk’i bile yoktu. Bundan birkaç yıl sonra ilk bilgisayarımı aldım: ikinci el bir 486! Üstelik 425 MB’lık bir sabitdiski bile vardı. Beni bilgisayarla tanıştıran dayım, bu disk dolmaz demişti!

Son günlerde cep telefonuma taktığım 512 MB hafızalı, tırnağım büyüklüğünde bir RS-MMC kart ile tanıştığımda o eski günler ve ilk bilgisayarım aklıma geldi.Şimdi bilgisayarımda toplam 250 GB’ın üzerinde sabit disk alanım olsa bile sürekli yer sıkıntım var. Bir süre önce Pardus için ayırdığım 35 GB büyüklüğündeki bölümün dolmak üzere olduğunu fark ettim. 2 GB yer kalmıştı. Neredeyse tüm depoyu kurmuş olmalıyım. Fakat PiSi (Paket Yöneticisi) dışından, koddan derleyerek kuruğum program yada oyunları PiSi’de göremediğim için ne kadar yer kapladıklarını da öğrenmek zordu. Oysa böyle durumlar için yazılmış mükemmel bir program var; Filelight.

1 ve 0’ları görselleştirmek…

Filelight isimli program, sabit diskinizi tarayıp tüm klasör ve dosyaların büyüklüklerine göre bir grafik çiziyor. İç içe geçmiş silindir kesitlerini andıran bu şekiller, hem dosya büyüklüğünü hem de klasör-dosya ilişkilerini gösteriyor.

Filelight açıldığında, bağlanmış bölümlerin hepsini gösteriyor. Buradan tüm bölümlerin toplam büyüklüğünü, dolu kısmını ve boş kısmını görebilirsiniz. Bunların birine tıklandıktan sonra program o bölümün tamamını tarayıp dosya büyüklüklerini okuyor. Bu kısımda dikkat edin, eğer bölümünüz çok büyük ve içinde de çok dosya var ise tarama oldukça uzun sürebilir.

İsterseniz ayarlar kısmında taranmasını istemediğiniz klasörler tanımlayarak bunun önüne geçebilirsiniz. Tarama bitince diskinizin içindeki klasör hiyerarşisini, silindir kesitleri şeklinde çizdiği grafikler olarak gösteriyor. Kök dizinden başlayarak tüm dizinlerin büyüklüklerini, hem çember yayının açısı olarak hem de fare ile üzerine gelince sayı olarak gösteriyor. Bölümün genel bir haritasını gördükten sonra, fazla yer kapladığını düşündüğünüz klasörlere tıklayarak yolculuğumuza devam ediyoruz. Klasöre tıklandıktan sonra, aynı çember grafiğini sadece o klasör için çiziyor ve bu klasör içinde alt klasörler kalmayana kadar bu şekilde devam ediyor. Alt klasörler ile birlikte dosyalarda çiziliyor tabi ki. Dosyalar çizimlerde gri renk ile gösteriliyor. Dosyalara tıklayarak bunları çalıştırmak da mümkün.

Filelight, ‘neyle doldurdum ben bu bilgisayarı yine’ sorularına yanıt buluyor. Diskiniz üzerinde hızla göz gezdirmek, bir haritasını görmek için mükemmel bir araç. Sabit diskinizi görsel olarak önünüze seriyor. Herkesin en azından bir göz atmasında fayda var. İşinize yarayacağına eminim.

ateş ve su oynamak için tıklayın

ateş ve su-2 oynamak için tıklayın

ateş ve su-3 oynamak için tıklayın

ateş ve su-4 oynamak için tıklayın

ateş ve su-5 oynamak için tıklayın


Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.