Bir kaç gündür konuyu açmak için çok düşünüyorum. Ve sonunda böyle bir başlık altında seviyeli bir tartışmanın olması gerektiğine karar verdim. 
Evet sizce yeni fikir nedir? Nasıl işe yarar fikirler üreteceğiz ve Beyin bölümü amacına nasıl ulaşacak?
Ben yeni fikir girecek kullanıcılar için bir kurallar listesinden çok, Beyin bölümünün felsefesi hakkında bir bilgilendirmenin olması gerektiğinden yanayım. Tabi ki çok uçuk kaçık fikirler de olacak ve bu kaçık fikirler başka fikirlere ilham olacak, ama ayağı yere basan fikirlerin fazlalaşması, Beyin bölümünü amacına daha kolay ulaştıracaktır.
Bir fikir oluşturmadan önce mevcut tüm fikirleri incelesek, daha önce nasıl fikirler oluşmuş baksak, bu fikirlere ne yorumlar yapılmış okusak daha güzel fikirler oluşturabiliriz diye düşünüyorum.
İşte bu yüzden, Beyin bölümünün ana sayfasında "Beyin nedir? Yeni fikir nedir? İşe yarar fikirler nasıl oluşur?" başlığında bir yazının bulunması gerekmektedir. Diye düşünüyorum, şimdi sizlerin düşüncesini alalım.
Hep destek, Tam destek. Gönüllülerin işletim sistemi PARDUS. ;)
E-Dergi 25. Sayı Yayında

E-dergimizin 25. sayısı yayında. Bu ayın dergisinde Wine, PlayOnLinux ve daha fazlası var.
Bir karar alına kadar Beyin bölümüne gelen paket taleplerini geçersiz olarak işaretleme taraftarıyım. Benim bakış açıma göre Beyin bölümü, Pardus için yeni ve yaratıcı fikirlerin üretildiği bir alan olmalı. Bence mevcut bir ürünün Pardus içinde veya depolarında bulunmasını istemek Yeni bir fikir değil, Yeni bir istektir.
Beyin bölümünde, yeni paket isteği olacaksa, bu girişlerin de Yeni Paket olarak etiketlenmesi gerekir diyorum.
Başka bir başlık altında @akin şöyle dedi;
Merhaba,
Az sonra yazacaklarım resmi görüşümüz değil kendi görüşüm. Bildiğiniz gibi Oİ birbirine entegre olmuş birden fazla bileşenden oluşuyor. Bu bileşenlerin her birinin üstlenmesini istediğimiz görevler var. Bu sebepten bu bölümlerinin birbirlerinin görevlerini ikame etmesini istemiyoruz. Örneğin, yeni bir kullanıcının siteye ilk girdiğinde belgeleri hiç okumadan forum alanına gitmesini istemiyoruz.
Bu yüzden ana sayfamıza forum içeriğinden çok belge içeriklerini koyuyoruz. Beyin içeriği için de aynı durum söz konusu. Birbirine entegre servislerin bulunduğu bir portalda bir servisin diğer tüm servisleri ikame etmesi uzun dönemde aslında o portalın gelişmesini son derece yavaşlatan bir döngüye neden oluyor. Bu yüzden örneğin site ile ilgili isteklerinizi forumda bu konuda açtığınız bölüme yazmanızı istiyoruz ya da örneğin forum içinde yanlış yere açılan konuları her forum kategorisine hareket getirmek için doğru bölüme taşıyoruz.
Yeni paket isteklerinde ise ben en azından şu an için bu isteklerin doğru yerinin pardus.org.tr olduğunu düşünüyorum. Bunun iki nedeni var ilki paketlerin depoya da girmesini sağlamak ve bu sayede çok daha fazla insana bu paketlerin ulaşmasını sağlamak. İkincisi ise paketlerin deneyimli paketçiler tarafından yapılmasını sağlayarak herkes için kararlı paketler elde etmek.
Elbette özgürlükiçin olarak insanların paketler yapmayı öğrenmesini istiyor ve destekliyoruz ama bunun için de bir forum kategorimiz mevcut zaten.
Beyin bölümü oluşurken burası için açıklayıcı / kısıtlayıcı kurallar yazmadık çünkü bu sayede bu kuralları sizlerle tartışarak, deneyerek ya da yanılarak oluşturmak daha doğru bir yöntem.
Elbette her kural değişebilir ama bana kalırsa bu tip içerik kurallarının oluşması/değişmesi için ubuntu'da böyle yapılıyordan çok Oİ'nin özelinde ve topluluğumuzun dinamiklerini dikkate alarak getirilen daha sağlam argümanlar gerekli.
Size bir önerim var. Sevgili Kubilay bir süre önce bu konu ile ilgili bir konu açtı ve bunun yanı sıra bir de blog girdisi yazdı. Bana kalırsa beyin yöneticimiz (bu arada bu terim benim icadım :) içerik kurallarının yaratılması için topluluğumuzdan açıkça yardım istemişken onun açtığı konunun altında bu durumu tartışalım. Böylece sabit konunun avantajını kullanarak bu fikir aşağı düşse bile herkesi içerik tartışmasına dahil olmaya davet edebiliriz.
Herkese sevgiler...
#185 Özgürlükiçin Beyin'de özgür takılmamıza izin versin
Çok tepki çekecek biliyorum ama yazmak istiyorum. Beyinde pek çok yerde gördüm. Örneğin beyine sadece Pardus dağıtımı ile ilgili fikirler eklensin, site ile ilgili şeyler eklenmesin; ya da paket istekleri buraya yapılmasın bilmemne.com.tr'ye yapılsın falan diye. Bence bunları izin verilsin, herkes özgür bırakılsın(tabi dediğim özgürlük mantıklı sınırlar içinde yani dünyada savaşlar bitsin falan gibi şeyler değil tabi). yani beyine örneğin sitenin daha iyi olması için bir fikir varsa birisi ekleyebilsin, paket isteği yapsın.(belki pek çok kişi o paketi istiyor.) çok mantıklı gerekçeler olmadıktan sonra yöneticimiz çıkıp hemen geçersiz diye etiketlemesin. yani sınırlar biraz esnetilsin, genişletilsin. örneğin yönetici çıkıp da işte site ile ilgili şeylerin eklenmesi yasak deyip bunu geçersiz diye işaretlemesin biraz tartışılmasına izin versin daha sonra geçersizse gerçekten böyle işaretlesin. (kaldıki kategoriler bölümünde beyin fırtınası da var)
Biliyoruz ki Özgürlük geniş bir kavram, biz yaptığımız yada yapacağımız her türlü eylemi Özgürlük adı altına gizlersen çok yanlış şeyler ortaya çıkabilir. Bende sizin gibi insanların fikirlerini özgürce dile getirmesi taraftarıyım. Ama içinde bulunduğumuz topluluğun gelişmesi, olgunlaşması, değerli fikirler ortaya çıkarabilmesi amacına hizmet eden Beyin bölümünün de belirli kurallarının, fikir şablonlarının oluşması gerek diye düşünüyorum. Kurallar ve kalıplar olmaz ise dediğiniz gibi herkes her fikri yazar, size mantıksız gelen, diğerine mantıklı gelebilir. Yada tam tersi durumlar çıkabilir. Bende kendi mantık sınırlarım içinde fikirlere yorum yapıyor, fikir etiketlerini değiştiriyorum.
Sizin de fark ettiğiniz gibi Beyin bölümünün birde forum yansısı var, tüm fikir ve yorumlar orada da yayınlanıyor. Bir fikrin durumunun, etiketinin değişmesi forumdaki durumunu değiştirmiyor. İstediğiniz fikri forum üzerinde tartışarak kabul ettirebilirsiniz. Bir fikrin etiketinin tarafımdan veya diğer yöneticiler tarafından geçersiz olarak işaretlenmesi, fikrin değersiz olduğunu göstermez, sadece fikrin istenilen amaca hizmet etmediğini gösterir.
Bence Beyin bölümü bir kalite çalışmasıdır, bir topluluk olma çalışmasıdır. Beyin fırtınası çalışması, sadece dağıtımlara has bir çalışma olmamakla birlikte, bir çok alanda kalite sağlanması ve katılımcı bir üretim için uygulanmaktadır. Bu bölüme yazılacak her fikrin amacı Pardus'un kalitesini, kullanılabilirliğini ve bilinirliğini arttırmak olmalıdır. Ama her fikrinde kabul görmesi ve uygulanması beklenmemelidir. Hatta çok popüler ve beğenilen fikirler bile, uygulanabilir olmadığı için gözden çıkarılabilir.
"Görüşlerimi gün içinde yazacağım" dememe rağmen, ancak bugün yazabiliyorum Beyin arayüzümüze dair fikrimi. Öncelikle, gecikme için özür dilerim...
"Kısmet bugüneymiş" diyerek kolayca sıyrılmak mümkünse de, bu gecikmemin asıl sebebi, geçen zaman zarfı içinde "Beyin Fırtınası" arayüzümüze ilişkin bazı Pardus geliştiricileri ve proje yönetimiyle fikir alışverişinde bulunmamdı.
Geliştirici arkadaşlarım ve Erkan Tekman ile Beyin'de paket taleplerinin kabulü başta olmak üzere, pek çok konuyu konuştuk...
Öncelikle önümüzde duran tabloyu özetleyeyim. Okumayı kolaylaştırıcı olması için madde madde aktarıyorum:
- Halihazırda paket taleplerini kabul ettiğimiz Bugzilla, son kullanıcı için son derece zor, karmaşık ve bürokratik bir yapı sunuyor. Hatta bazı geliştiricilerimiz Bugzilla'nın arayüzünden nefret ettiklerini de açık açık itiraf ediyorlar... Ancak sorun şurada, kullanıcı açısından son derece zor bir arayüz sunan Bugzilla, geliştirici tarafında muhteşem diyebileceğim olanaklar sunuyor. Şunu unutmamak lazım, 1998'den beri geliştirilen Bugzilla; geliştirici merkezli araçlarıyla, belli bir disiplin ve kaliteyi de yanında getiriyor. Hataların farklı bileşenler ya da birbirleriyle olan ilişkileri, hatanın önceliği, zaman sınırı, eski sürümlerle olan ilişkisi, farklı geliştirici ya da geliştirici gruplarıyla ilişkilendirilmesini sağlıyor. Bu araçların kod kalitesine ve iş süreçlerine verdiği katkı yadsınamaz.
- Öte yandan Bugzilla, hata girdisi giren kullanıcı ile ilgili geliştiriciler arasında bir raporlama aracı. Asla daha fazlası değil! İşin topluluk süreçleriyle ilgilenmiyor, kullanıcıya tartışma/forum alanı sunmuyor, işin sosyal yanıyla ilgilenmiyor. Geliştirici Bugzilla'da bir sorunu çözebilmek için xyz komut çıktısını karşı taraftan talep ederken, bir üçüncü kişinin çıkıp "neden bunu tercih ettiniz?" sorusunu yöneltmesine haklı olarak katlanamıyor.
- Bir başka gerçek ise, son kullanıcının Bugzilla'yı sevmiyor ya da arayüzünü zor buluyor olması. Nitekim Beyin arayüzümüzün kimi zaman topluluk tarafından hata girdisi ya da yeni paket taleplerinde kullanılıyor olmasının gerekçelerinden biri bu.
Bu noktada Beyin Fırtınası arayüzümüzün geldiği yeri, teknik olmayan bir dille anlatmanın da gerekli olduğunu düşünüyorum. Esin kaynağını Ubuntu'nun Brainstrom'undan alan Beyin Fırtınası arayüzü, Ubuntu'nun bu aracından çok daha gelişmiş özelliklere sahip. Forum entegrasyonu, Pardus Bugzilla'daki paket listesini içermesi, topluluk sitesi ile birlikte olması gibi öne çıkan pek çok artısı var. Bu artılar, yakın bir gelecekte daha da artacak...
Ancak eğri oturup doğru konuşalım, Beyin arayüzümüz yukarıda saydığım nedenlerden ötürü Bugzilla'nın yerini almaya hazır değil. Açıkçası öyle bir iddiası da hiçbir zaman olmadı, çünkü bu amaçla geliştirmemiştik.
Topluluğun baskısını ("Mahalle Baskısı"nın Nerd'cesi) sırtımızda hissetmekle birlikte :), Beyin arayüzümüzün kısa ve orta vadede yeni paket talepleri için kullanılamayacağını düşünüyorum.
(...)
Artistanbul enteresan bir şirket :)... Geçtiğimiz günlerde birlikte çalıştığımız ve güzel bir lansmana hazırlandığımız bir başka özgür yazılım çözüm ortağımız daha var. Pardus ekosisteminin bileşenlerinden biri olma yolundaki bu proje, geçtiğimiz günlerde Özgürlükİçin altyapısına geçme ve ürünü için bir topluluk sitesi oluşturma kararı aldı.
İşin ilginç yanlarından biri, web tabanlı Beyin Fırtınası'nı bu proje için bir "Hata Takip Sistemi"ne dönüştürecek olmamız. Kısacası, Beyin arayüzümüz üzerinde çalışmaya başladık.
Bakalım ortaya ne çıkacak? :)
Not: Bu mesajım yeterince uzadığından, diğer söyleyeceklerimi sonraya bırakıyorum.
Linux is like living in a teepee. No Windows, no Gates and an Apache in house!
hımmm... benim paketlerin mesela beyin de istenmesine izin verilmesine isteyişimin nedeni bunun kullanışlı olabileceğindendi. yani mesela x paketi önerilse beyinde eğer bu paket çok çok istenen bir şeyse oyu bir anda 0'dan diyelim 30'a çıkar. böylece başka bir pakete emek harcanması yerine o x paketi için çalışma yapılır ve daha çok kişi memnun edilirdi.bu arada hayatımda bugzilla yı hiç kullanmadım. sanırım son kullanıcıyı pek çekmiyor.
peki görüşüm değişti mi? evet. :) çünkü beyinde (kişisel fikrim) saçma sapan öneriler bayağı oy alırken pek çok iyi fikir arada heba oluyor. o yüzden benim istediğim sistemde bu durumda düzgün işlemezdi.
bir de bilenlerden bir ricada bulunayım. bu kdewallet diye bir uygulama var. bununla ilgili bir yazı hazırlansa nasıl kullanılır, ne işe yarar falan diye. yararlı ve az bilinen bir şeye benziyor.
hımmm... benim paketlerin mesela beyin de istenmesine izin verilmesine isteyişimin nedeni bunun kullanışlı olabileceğindendi. yani mesela x paketi önerilse beyinde eğer bu paket çok çok istenen bir şeyse oyu bir anda 0'dan diyelim 30'a çıkar. böylece başka bir pakete emek harcanması yerine o x paketi için çalışma yapılır ve daha çok kişi memnun edilirdi.bu arada hayatımda bugzilla yı hiç kullanmadım. sanırım son kullanıcıyı pek çekmiyor.
peki görüşüm değişti mi? evet. :) çünkü beyinde (kişisel fikrim) saçma sapan öneriler bayağı oy alırken pek çok iyi fikir arada heba oluyor. o yüzden benim istediğim sistemde bu durumda düzgün işlemezdi.
bir de bilenlerden bir ricada bulunayım. bu kdewallet diye bir uygulama var. bununla ilgili bir yazı hazırlansa nasıl kullanılır, ne işe yarar falan diye. yararlı ve az bilinen bir şeye benziyor.
Tavsiyem eğer vaktiniz de varsa bu yazıyı oturup kendiniz hazırlayın.. Emin olun program hakkında hiç bilginiz olmasa bile sırf o yazıyı yazmak için yaptığınız araştırma hem o programı öğrenmenizi sağlıyor hem topluluğa bir yazı kazandırıyor hem de eğlenceli oluyor.. Tabii öğrenmeyi seviyorsanız
Bence bir deneyin..
Beyin arayüzümüzün bir süredir mektup ya da online başvuru formu gibi kullanılmasından "fena halde" rahatsızım. Beyin'de birbirinin peşi sıra 10-15 fikrin uçuştuğu, daldan dala atlayan, Pardus Projesi'nin kapsam ve bütçelerinin çok dışında girdileri gördüğümde bu fikirleri geçersiz olarak işaretlemeyip, beyin arayüzümüzden siliyorum. Konu forumda kalmaya devem ediyor, dileyen forumda tartışmaya devam edebilir elbet...
321 nolu fikir de bu nedenle tarafımca silinmiştir. Bunun için beni anlayışla karşılayacağınızı umuyor, bu davranışımın nedenlerini sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum.
Her şeyden önce, Beyin arayüzünün amaca yönelik ve kolay yönetilebilmeyi hedefleyen bir kullanım pratiğinin topluluğa da benimsetilmesi gerekiyor. Tıpkı hata takip sistemimiz Bugzilla'da olduğu gibi, Beyin arayüzümüzün de bir takım kurallarının olması gerekiyor..
Hata Takip Sistemi'ne aynı anda 15 sorunu ya da soruyu giremezsiniz. Hataların kolay yönetilebilir, kolay çözülebilir bir yapıda aktarılması lazımdır çünkü. Eğer bilgisayarınızda aynı anda hem ekran kartınız hem ses kartınız hem de ofis paketinde sorun yaşıyorsanız, bu üç sorun için ayrı ayrı hata kaydı açmanız istenir sizlerden. Bu üç hata birbirinden farklı süreçlere, birbirinden farklı geliştirici ve bakıcılara aittir çünkü. Hatta demin verdiğim örnekte olduğu gibi bu üç hatanın her biri, farklı bir donanımdan da kaynaklanıyor olabilir. Hataları ayırmak ve o hata özelinde uzmanlaşmış geliştirici ile diğer sorunlardan yalıtılmış bir ortam yaratabilmek adına, kullanıcıdan hataları teker teker girmesi istenir.
Beyin arayüzünde de böyle bir iç disipline ihtiyacımız var. Tıpkı Hata Takip Sistemi'nde olduğu gibi, Beyin'de de fikir ve önerilerin teker teker girilmesi gerekli. Fikirlerin her biri tek teke tartışılıp, tek tek oylanmalı. Beyin arayüzümüzde silinen 321'inci girdide olduğu gibi;
- Pardus'u daha fazla tanıtalım
- Pardus geliştiricileri 4-5 kişilik ekipler oluştursun ve donanım sürücüleri yazsın
- Donanım bilgileri için havuz oluşturulsun
- Gümrüklerde donanım ithalat rejimine Pardus uyumluluk şartı konsun
- Eklentilerimiz iddialı olsun
- Yamalarımız güvenli olsun
şeklinde, birbirinden kapsamı farklı ve ucu açık, ne demek istediği anlaşılmayan önerilerle dolu olmamalı...
Tamam, "Daha fazla tanıtalım" buna kimsenin itirazı yok, ama bu bir fikir değil! Nasıl tanıtalım, TV reklamı mı yayınlayalım, bunun için nasıl bütçe yaratılır, dergilere ilan mı verelim, viral marketing mi yapalım, viral marketing yapacaksak stratejimiz ne olmalı, asıl sorular ve sorunlar bunlar olmalı...
"Eklentilerimiz iddialı olsun", "yamalarımız güvenli olsun" gibi önerileri ise hiç ama hiç konuşmuyorum.
(...)
Bir süredir Beyin'de gördüğüm bir diğer olumsuzluk ise, Pardus Projesi'nin kapsam, amaç ve bütçesinin çok ötesinde ve dışında konularda yapılan talepler:
- TÜBİTAK geliştiricileri evlere destek vermeye göndersin
- Pardus yüklü bilgisayarlar bedava dağıtılsın
- Pardus bize iPhone yapsın çünkü iPhone çok pahalı..
- Otomobillerde Pardus yüklü olsun
gibi uç düzeyde öneri ve talepler açıkçası projeye hiçbir katkı sağlamıyor. Bu tür talepler için de Geçersiz etiketinin dışında yeni bir etiket ya da yöntemin (mesela tamamen gizlemek ve görüntülenmesini engellemek gibi) bulunması gerektiğini düşünüyorum.
(...)
Pek çok konuda olduğu gibi burada da birinci sıkıntımız, bir "Beyin arayüzü kılavuzu"nun eksikliği. Aslında Bugzilla'da da hâlâ ihtiyacımız olan bu kılavuzu, Beyin için bir an evvel yazmamız, mümkünse "Fikir girmeden önce bu metni okudunuz mu?" diye soran ve linkini gösteren, şık bir Ajax uyarısı falan olmalı...
İşin teknik altyapısını biz hallederiz ama topluluktan birisinin hemen böyle bir metni hazırlaması lazım. Benim aklımdaki isim, sevgili KubilayK'dır....
(...)
Beyin arayüzümüze bir çeki düzen vermemiz gerekiyor.
Aksi takdirde, açık konuşayım, Pardus Geliştiricilerinin ciddiye almadığı bir ortama dönüşürüz. Kendi cennetimizi ya da cehennemimizi yaratmak, tamamen bizim elimizde :)...
Linux is like living in a teepee. No Windows, no Gates and an Apache in house!
Beyin bölümü iki kısımdan oluşsa ilki karşılama bölümü (Beyincik olabilir ismi :) ikincisi asıl Beyin kısmımız, ilk akla gelenler, uçuk kaçığından en ipe sapa gelmezler ya da güzel fikirler burda bi karşılansa, sonra beğenilenler Beyin bölümüne aktarılsa, diğerleri de Beyincik kısmında yaşamlarına devam etseler, böylece her bir girdiye etiket yetiştirmekten ya da silmek için, gizlemek için uğraşmaktan, ya da niye silindiğini, gizlendiğini açıklamaya çalışmaktan kurtulunur, sadece işe yarar fikirlerle uğraşılmış olur, zaman kaybı önlenir sanki. Ne dersin Ali?
İşin teknik altyapısını biz hallederiz ama topluluktan birisinin hemen böyle bir metni hazırlaması lazım. Benim aklımdaki isim, sevgili KubilayK'dır....
Tüm söylediklerinize canı gönülden katılıyorum. Ama yukarıdaki alıtı için bir ek yapmak istiyorum.
Benimde aklımda olan bir şey "Beyin Kullanım Kılavuzu" gibi bir yazı. Ama önce bu başlığı açarak bazı fikirleri almak istedim. İstedim ki kuralları belirleme, kılavuz oluşturma konusunda da tüm gönüllülerin ve geliştiricilerin düşünlerini alayım. Hatta bu konu tartışılsın diye bazı fikirlere kendimce sert tavırlar bile sergiledim. Maalesef beklediğim ve istediğim, fikirlerin havada uçuştuğu bir başlık olmadı.
Şimdi gelelim bugüne, bir süre daha bu başlıktan hareket bekleyeceğim. Ve sonrasında bir Beyin Kılavuzu ve Fikir Giriş Kurallarımız olacak.
Hepinize Bol Fikirli, Mutlu ve Sağlıklı bir yeni yıl dilerim.
Bol Pardus'lu günler.
Beyin bölümü iki kısımdan oluşsa ilki karşılama bölümü (Beyincik olabilir ismi :) ikincisi asıl Beyin kısmımız, ilk akla gelenler, uçuk kaçığından en ipe sapa gelmezler ya da güzel fikirler burda bi karşılansa, sonra beğenilenler Beyin bölümüne aktarılsa, diğerleri de Beyincik kısmında yaşamlarına devam etseler, böylece her bir girdiye etiket yetiştirmekten ya da silmek için, gizlemek için uğraşmaktan, ya da niye silindiğini, gizlendiğini açıklamaya çalışmaktan kurtulunur, sadece işe yarar fikirlerle uğraşılmış olur, zaman kaybı önlenir sanki. Ne dersin Ali?
Benim aklımda da benzer bir düşünce var. Şöyle ki; Beyin bölümüne girildiğinde her zaman en üst kısımda duracak bir önyazı bulunsa, içinde genel kurallar ve fikirlerden beklenenler bulunsa, yazının sonunda da kurallara bir bağlantı olsa, sonrada şimdi oluu gibi fikirler listelense diyorum. Ayrıca yeni fikir girişi yapılan sayfada da küçük bir uyarı veya hatırlama bulunsa " Fikir girişi yapmadan önce aklınızdan geçenleri eski fikirler arasında araştırdınız mı? Fikir bölümü kuralarını okudunuz mu?" gibi... Ne demiş büyüklerimiz, İki düşün, bir söyle. 
Ayrıca Beyin bölümü için iyi bir arama desteği bekliyor ve hatta şiddetle istiyorum.