MEB bünyesinde BT sınıflarını Pardus’a göç ettirmek isteyen bilişimci öğretmenlerin başlıca sorunlarından biri, sınıf yönetim programlarının genelde kapalı kodlu ve Microsoft tabanlı olmasıydı. Artık bu sorun iTALC programı ile çözülmüş oldu.
iTALC programı Pardus’un 2009 kararlı deposunda bulunuyor. Paket Yöneticisi ile iTALC araması yaptığımızda karşımıza üç adet paket geliyor.
- italc-client: Bağlantıları sağlayan servistir.
- italc-master: Öğretmen bilgisayarında olması gereken sınıfın yönetilmesini sağlayan programdır.
- libitalc: Programın çalışabilmesi için gerekli kütüphaneleri barındırır.
iTALC'ı Yapılandırmak
Paketler kurulduktan sonra sistemin düzgün çalışabilmesi için öğretmen ve öğrenci bilgisayarlarında birkaç küçük ayar yapmak gerekiyor. İlk yapacağımız işlem iTALC istemci uygulamasını çalıştırmak için Pardus 2009’da kurulan istemci ve Yönetici paneli uygulaması, Programlar menüsünde İnternet bölümünde bulunuyor.
Öncelikle Sistem Ayarları yardımıyla daha sonraki işlerimizde kolaylık sağlaması bakımından sistemde “ogretmen” grubu oluşturup, sınıf yönetimi yapacak kullanıcıları “ogretmen” grubuna dâhil edebiliriz. Daha sonra root yetkileriyle konsolu açıp;
# ica -createkeypair komutunu girmeliyiz.
Bu komut sayesinde /etc/italc/keys klasörleri altında /public ve /private isminde iki adet klasör ve bu klasörlerin altında BT sınıfındaki bilgisayarların birbiriyle iletişim kurmasında kullanılacak anahtarlar oluşacaktır. Oluşan klasörlerin grup yetkilerini düzenlemek için
# chgrp -R ogretmen /etc/italc/keys/private/
# chmod -R 750 /etc/italc/keys/private/
Öğrenci bilgisayarında da gerekli key dosyalarını ortak anahtar olarak kullanabilmek için /etc/italc/keys/ klasörünün altındaki key dosyalarını taşınabilir bir belleğe atarak, şimdilik öğretmen bilgisayarları ile işimizi bitiriyoruz. Öğrenci bilgisayarlarında Paket Yöneticisi yardımıyla italc-client paketini kurduktan sonra ilk olarak, öğretmen bilgisayarında olduğu gibi, öğrenci olarak sistemi kullanacak kullanıcılar için açılmış özel bir grup yoksa, ogrenci adından bir grup açarak kullanıcıları bu gruba dâhil ediyoruz. Taşınabilir belleğimize attığımız dosyaları /etc/italc/keys/ klasörünün altına kopyalıyoruz. Kopyalama işleminden sonra konsol yardımıyla;
# chgrp -R ogrenci /etc/italc/keys/private/
komutlarını veriyoruz. Öğrenci bilgisayarında da bir defaya mahsus iTALC istemci uygulamasını çalıştırıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken Güvenlik duvarının çalışıp çalışmadığıdır. Güvenlik duvarının çalışması gereken sistemlerde, Sistem Ayarları içindeki Güvenlik Duvarı Yöneticisi’nden yeni bir kural oluşturmamız gerekebilir. iTALC uygulaması 5800'üncü portu kullanılıyor. Öğrenci bilgisayarlarında gerekli düzenleme yapıldıktan sonra artık öğretmen bilgisayarı üzerinden bağlantıları kurabiliriz.

iTALC Yönetici Paneli’ni çalıştırdıktan sonra karşımıza programın ana penceresi gelecektir. İlk çalıştırmada herhangi bir sınıf oluşturmadığımızdan uyarı mesajı gelecektir. Sınıf oluşturduktan sonra bu sorun kendiliğinden çözülecektir. Sol taraftaki menüden Classroom-Manage seçilerek açılan bölüme sağ tıklayacağız. “Add classroom” seçeneğine tıklanarak yeni bir sınıf oluşturulur. Oluşturulan sınıf içerisinde aynı yöntemler “Add computer” seçeneğiyle öğrenci bilgisayarı eklenir.
Öğrenci bilgisayarlarını eklerken açılan pencerede hangi seçeneğe göre ekleme yapacaksak ona uygun alana veri girerek bu işlemi gerçekleştirebiliriz. BT sınıflarında en yaygın uygulama bilgisayarlara statik IP verilmesi olduğundan, biz de burada bilgisayarların IP numarasını girerek bu işlemi halledebiliriz. Tüm öğrencileri sınıfa dâhil ettikten sonra programın bize sağladığı özelliklerden birkaçını anlatabiliriz.
- Classroom: Bu sekmeye tıklandığında mevcut sınıfların listesi açılır.
- Overview: Programın varsayılan görüntü durumudur. Bağlı olan ve/veya olamayan bilgisayarın durumunu ve ekran görüntüsünü simgesel olarak gösterir.
- Fullscreen Demo: Tam ekran gösterim modunda öğretmen bilgisayarında yapılan uygulama öğrenci bilgisayarlarında gösterilir.
- Window Demo: Burada da gösterim modu pencere de çalışır.
- Lock all: Bu seçenekle tüm öğrenci bilgisayarları kilitlenir.
- Text message: Öğrencilere mesaj göndermek için kullanılan seçenektir.
- Power on: BIOS desteği varsa sınıfa kayıtlı bir öğrenci bilgisayarının açılmasını sağlar.
- Power down: Sistemde var olan öğrenci bilgisayarını kapatmaya yarar.
- Logon: Sistemdeki bilgisayarın kullanıcı adı ve şifresini girerek bağlanmamızı sağlar.
- Support: Bu seçenek sınıfta kayıtlı olmayan bir PC’yi davet etmek için kullanılır.
Program üzerinde kayıtlı bir bilgisayara sağ tıkladığımızda da açılan pencerede sadece seçilen bilgisayara yapılacak uygulamalar bulunuyor. Yukarıda anlatılanlara ek olarak; “View Live” seçeneğiyle dilediğiniz masaüstüne ağınızın hızına bağlı olarak sistemin belirlediği kalitede canlı bağlantı kurabilirsiniz.
“Take a snapshot” seçeneği, öğrencinin ekran görüntüsünün resim dosyası olarak kaydedilmesini sağlar. Bu sayede ders sırasında başka bir işlem yapan öğrenciyi yakaladığınızda “Valla öğretmenim, dersi dinliyorum!” gibi mazeretlere yönelik kanıt niteliğinde fotoğraflar kaydeder. “Execute commands” seçeneği, öğrenci bilgisayarı üzerinden bir komut çalıştırmayı sağlar.
E-Dergi 25. Sayı Yayında

E-dergimizin 25. sayısı yayında. Bu ayın dergisinde Wine, PlayOnLinux ve daha fazlası var.
Ben bu programı kurdum çok beğendim paralı alternatiflere karşı iyi bir kaç eksiği var tabi. Örneğin aynı anda tüm görüntüyü diğer makinalara aktarmaya çalışında biraz takılıyor hatalar veriyor. Birde biraz gecikmeli çalışıyor. En sonra geliştirici sayfasına baktığımda sanırım program sonlandırıldı daha geliştirilmiyor.
@demirozgur en azından ben kullanırım:)
Bu habere çok sevindim. Hüseyin(Berberoğlu) ile daha önce bu konuyu tartışmıştık laboratuvarda ne kullanalım, işler nasıl yürür diye kafa yorarken keşke böyle bir program pardus için de olsa demiştik.
Umarım bu haber daha çok öğretmen arkadaşıma ulaşır. Büyük bir eksiğin giderildiğini düşünüyorum.
En sonra geliştirici sayfasına baktığımda sanırım program sonlandırıldı daha geliştirilmiyor.
geliştirici e-posta listesi şu an aktif gözüküyor. 15 Temmuz 2009'da güncellenen Yol haritasında 2009'un sonlarında çıkacak 2.0 sürümünden ve 2010 'da çıkacak 3.0 sürümünden bahsediliyor. Eksik ve hatalı gördüğünüz noktaları geliştirici listesinde dile getirerek yazılımın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
arkadaşlar programın Türkçe dil desteğini hazırlayıp gönderdim. Ekleneceğini umut ediyorum. Ayrıca bu programın findows altında da çalışabilen sürümünün olduğunu bağlantı mantığının aynı olması sebebiyle BT sınıfın işletim sistemine bağlı olmadan kontol edilebilceğini söylemek isterim.
Umut Kötülüklerin En Kötüsüdür çünkü İşkenceyi Uzatır... "Friedrich Nietzsche"
Bu programı kullandım diyen arkadaşlara aşağıdaki hataları soruyorum böyle bir durumla karşılaştırnız mı? Yoksa ufak bir iki ayrıntısı mı var?
kurduktan sonra italc yönetici panelini açıyorum. hata mesajı veriyor 3 kere.
1. si
no confgiguration-file found :
Could not open configuration file /home/ahmet/.italc/globalconfig.xml
You will have to add at least one classroom and computers using the
classroom-manager which you'll find inside the program in the sidebar on the left side
2. si
No valid keys found
No authenticatiyon-keyse were found or your old ones were broken.
Plase create a new key-pair using ICA (see documentation at
http://italc.sf.net/wiki/index.php?title=installation).
Otherwise you won't be able to acces computers using iTALC
3.sü
iTALC service not running
There seems to be no iTALC service running on this computer or the authenticati-keys aren't
setup properly. The service is required for running iTALC. Contact your administrator
for solving this problem.
Aslında sorunlarınızın açıklamaları verilmiş.
1. sorunuz için tanıtım yazısında deniyor ki: programı ilk çalıştırdığınızda sınıf tanımlamanız gerekiyor. Tanımlamazsanız uyarı mesajı verir. Programda sol tarafta bulunan kenar çubuğunda classroom-manager bölümüyle bu sorunu hallettik.
2.si
Bilgisayarınız için doğrulama kodu(veya şifre) atamanız gerekiyor. Yine anlatımdaki bir noktayı atlamışsınız.
# ica -createkeypair komutunu girmeniz gerekiyordu
3.sü iTalc servisini başlatmanızı istiyor. Bunu yapmak için de sudo service italc start komutunu vermeniz yeterli..
Eğer servis çalışıyorsa bu sorun da yine 2. sorunun devamı olarak görülüyor. 2. sorunu hallettikten sonra bu sorundan da kurtulursunuz...
Hasan TEKELİ
açıklamalar için çok teşekkür ederim,
ama şöyle anlatayım. programı ilk açtığınızda sınıf tanımlamanız gerekiyor diyorsa eğer, ben daha ekranı yada sol tarafta bulunan kenar çubuğunu göremiyorum.
2.ica -createkeypair komutunu girdim anahtar atadım.
3. sü start komutunuda verdim .
fakat hala internet/italc yönetici panelini açıyorum aynı hataları sıralıyor..
Ayrıca 1. hatada geçen """Could not open configuration file /home/ahmet/.italc/globalconfig.xml"""" cümlesi sanki config .xml adında bir configürasyon dosyasından bahsediyor böyle bir dosya öyle bir klasörde yok ki?
Aslında sorunlarınızın açıklamaları verilmiş.
1. sorunuz için tanıtım yazısında deniyor ki: programı ilk çalıştırdığınızda sınıf tanımlamanız gerekiyor. Tanımlamazsanız uyarı mesajı verir. Programda sol tarafta bulunan kenar çubuğunda classroom-manager bölümüyle bu sorunu hallettik.
2.si
Bilgisayarınız için doğrulama kodu(veya şifre) atamanız gerekiyor. Yine anlatımdaki bir noktayı atlamışsınız.
# ica -createkeypair komutunu girmeniz gerekiyordu
3.sü iTalc servisini başlatmanızı istiyor. Bunu yapmak için de sudo service italc start komutunu vermeniz yeterli..
Eğer servis çalışıyorsa bu sorun da yine 2. sorunun devamı olarak görülüyor. 2. sorunu hallettikten sonra bu sorundan da kurtulursunuz...
Yukarıda anlatılanlara göre sorununa çözüm bulmaya çalışıyordum ama baktım ki olmayacak programı kurdum ve karıştıra karıştıra çözümü buldum
Yani buradan ne anlıyoruz: Sistemi kurcalamak lazım biraz 
Sorunun çözümüne gelirsek... İlk olarak ogretmen grubunu oluşturdunuz mu? Eğer oluşturmadıysanız, Sistem Ayarları > Kullanıcı Yöneticisi'ne giriyoruz ve sol üstte bulunan Yeni Ekle butonuna tıklayarak Yeni Grup seçeneğini seçiyoruz ve orada ogretmen isimli bir grup oluşturup Tamam diyoruz. Daha sonra kullanıcı ismimizin sağ yanında bulunan Düzenle butonuyla kullanıcı ayarları kısmına giriyoruz. Sağ taraftaki bölümde Yetkiler ve Gruplar sekmeleri var. Grupları seçerek ogretmen ve italc grubunun yanına işaret koyuyoruz ve tamam diyoruz.
# chgrp -R ogretmen /etc/italc/keys/private/
Buradaki ayarları yaptığımızda private klasörüne erişim hakkımızın olması gerekiyor. Ama ne yazık ki olmuyor. Bu erişim hakkımız olmadığı için o aldığınız hatalar karşınıza çıkıyor.
Erişim haklarını alabilmek için yaptığım değişiklikler şunlar: konsolda su - komutuyla (su ve - arasında boşluk var) root oluyoruz. konqueror komutuyla dosya yöneticimizi açıyoruz. Adres çubuğuna /etc/italc/keys/ yazıyoruz ve karşımıza private ve public klasörleri çıkıyor. Public klasörüne zaten herkesin erişimi var onunla uğraşmıyoruz.
Private klasörüne sağ tıklayarak Özellikler'i seçiyoruz. İzinler sekmesine tıklıyoruz. Orada sahibi ve grubu kısımlarının yanındaki seçeneklerin her ikisine de "içeriği görebilir ve değiştirebilir" seçiyoruz. Sonuncu aynı kalıyor. Altta kullanıcı yazan kısımda root yazıyor. Onu silip yerine kendi kullanıcı adımızı yazıyoruz. Ve alttaki "Değişiklikleri tüm alt dizinlere ve içindekilere uygula" kutucuğunu işaretliyoruz.
Tamam'a basarak çıkıyoruz ve iTALC yönetici panelini başlatıyoruz... Bakalım yine hata verecek mi? 
Azmin elinden hiçbir şey kurtulamaz 
Hasan TEKELİ
"thehsn" yardımına ve ilgine çok teşekkür ederim.
Fakat sanırım izin lerde değil de her çalıştırdığımda globalconfig.xml hatası vermesinde sorun var.
/home/kullanıcı/.italc/globalconfig.xml dosyası açılmıyor diyor.
ben öyle bir dosyayı olmadığı için elle oluşturdum. sonra da dosya hatalı diye hata veriyor.
ayrıca sürüm farkı olabilir mi? hangi sistemde(pardus 2009-2008 ? ) hangi sürümü kullanıyorsun..
Sürüm farkı olamaz çünkü ikimiz de 2009 kullanıyoruz... O hatayı ben ilk izinleri değiştirmeden açtığımda da verdi. Ama şu an vermiyor. Bende o dosya oluşturulmuş.
Tüm adımları baştan yapıp deneyebilir misin? Normal anlatıma göre yap, sadece benim yukarıda yazdıklarımı anlatımdan farklı olarak yap. Yine aynı hatayı verirse yarın programı kaldırıp sıfırdan kurar, tekrar anlatırım... O kadar çok şey denedim ki belki atladığım bir nokta vardır... Veya senin vardır 
Hasan TEKELİ