Özgürlükiçin E-Dergi 14. sayı: Pardus ve Grafik Araçları

ivme
Sürüm: Pardus 2009
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 19:57

Büyük beğeniyle okuduğumuz e-derginin 13. sayısında harika bir iş çıkaran editörümüz Kubilay Kocabalkan ve katkıda bulunan değerli yazarlarımıza teşekkürler. Şimdi bayrağı devralma sırası bende (Şaban KUŞ).

14. sayıda temamız "Pardus ve Grafik Araçları" olacak. Pardus altında yer alan özgür grafik araçlarını kullanan, özgürlük için bir şeyler yapmak isteyen bütün arkadaşları dergimizin bu sayısına, gerek yazıları gerekse öneri ve yorumlarıyla katkıda bulunmaya davet ediyorum. Gimp, Krita, İnkscape, Blender, Synfig, Openoffice Çizim,... vb. gibi güçlü özgür yazılımlarla ilgili yazılarınız kullanımda tereddüt yaşayan diğer arkadaşlar için birer itici güç olacaktır. Bu konuda topluluğumuz içinde yer alan grafik tasarımcısı arkadaşların bizleri yalnız bırakmayacağına inanıyorum.

Ayrıca tema konumuzla birlikte dergimizin diğer temel başlıklarını da bu sayıda devam ettiriyoruz. Dileyen arkadaşlar bu başlıklar altında uygun gördükleri konuları bizimle paylaşarak yazılarını yazabilirler. Lütfen öneride bulunmaktan, yazı yazmaktan çekinmeyin.

Yazılar için son gönderim tarihi 18 Mayıs 2009. Tabi daha erken gönderirseniz önemli ölçüde işimizi kolaylaştırmış olursunuz. İletişim için sabankus@yahoo.com adresini kullanabilirsiniz. E-dergi ile ilgili tüm e-postalarınızın konusunun başına "E-Dergi :" eklemeyi unutmayın. (Örnek: "E-Dergi : Gimp Filtrelerini tanıyalım-9"). Yazı içinde bulunmasını istediğiniz resimleri yazıdan ayrı bir klasör içinde yollarsanız dergi çiziminde bizim için kolaylık olur.

Topluluk üyelerimizden aldığımız güçle e-dergi çizgimizi bir adım öteye taşımak ümidiyle;

Hemen çalışmaya başlayalım ve bir yazı listesi oluşturalım diyorum. Ne dersiniz? İlk yazı benden Kahkaha : "Gimp Filtrelerini Tanıyalım-9"

Yazıların Durumu : Sahipsiz - Yazarında - Editörde - Çizimde

Tema : Pardus ve Grafik Araçları

• Gimp Filtrelerini Tanıyalım-9 (Şaban KUŞ)
  • Krita (Seyit Gönenç Çalıcı)
  • Scribus (Taha Doğan Güneş)
  • Inkscape (Ali Erkan İMREK)
  • Blender (Eray Şahbaz)
  • Synfig Animation Studio (Seval Ünver)
  • OpenOffice.org Çizim (Hakan Hamurcu)
  • Özgür Pençe de özgür (Aydın Gündüz)
  • Digikam4 (Kubilay Kocabalkan)

Haberler, Duyurular, Okuyucu Görüşleri

• Özgürlükiçin.com

OpenOffice.org Türkiye Sayfaları

• Koşullu Biçimlendirme - Hakan HAMURCU
  • Temel Base Özellikleri - Mehmet PEKGENÇ
  • Temel Math Özellikleri - Mehmet PEKGENÇ

Oyun

• Numpty Physics (Seyit Gönenç ÇALICI)
  • Nexuiz (Fahri Dönmez)

Paket tanıtımı bölümleri

• VirtualBox ile sanallaştırma (Özgür KURU)
  • Analog TV kartı kullanıcıları için TVTime,Kradio,Kdetv ve XawTV (Fahri Dönmez)
  • İTALC : Sınıf Yönetim Programı (İbrahim Paşa Minisker)
  • MountManager (Serkan Seçkin)

Eğitim bölümü

• Python dilinde KDE4 plasmoidi yazmak(Uğur Çetin)
  • Pisi Paketi yapımı (Özgür Kuru)
  • Grub (Serkan Seçkin)

Diğer bölümler

• Özgürlükİçin (Erkan TEKMAN)
  • Özgürlükİçin Ankara (Özgür KURU)

etikete-dergigrafik
Bu ileti 41 kez değiştirilmiş olup, son kez 24-05-2009 00:24 tarihinde ivme tarafından değiştirilmiştir.

Günlük Pardus 2011 İmajları

pardus-2011

Pardus'un gelişimini gün be gün izlemek, artık elinizde!

E-Dergi 25. Sayı Yayında

oi-kapak-25_1

E-dergimizin 25. sayısı yayında. Bu ayın dergisinde Wine, PlayOnLinux ve daha fazlası var.

Gnash'tan YouTube Desteği

gnash-logo

Gnash yeni sürümünde, YouTube'a tam destek verdiğini açıkladı.

AliIsingor
Topluluk Yöneticisi
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 21:53

Hemen elimizde olan ve geçen sayıdan artan yazıları sıralamakla işe başlayayım o halde:

• Numpty Physics (Seyit Gönenç ÇALICI) - Çizildi
  • Inkscape (Ali Erkan İMREK) - Çizildi
  • Virtualbox (Özgür KURU) - Çizildi
  • Özgürlükİçin Ankara yazısı (Özgür Kuru) - Editörde
  • OpenOffice.org yazısı - Editörde

Linux is like living in a teepee. No Windows, no Gates and an Apache in house!
AliIsingor
Topluluk Yöneticisi
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 22:17

Şabancığım,

Biraz test biraz da eski renklerin gözümü tırmalaması nedeniyle yazı arkaplan renkleriyle oynadım ve bir-iki de ek yaptım senin mesajına..

Kusura bakma...

Ali

golge
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 22:35

blender'ı ben alabilirim. geçen 2 sayıya yazı gönderemedim. bahar tembelliği erken çöktü biraz :)

yeni fikir: pardus 2009'un adı ergenekon olsun, tüm pardus kullanıcıları ergenekondan içeri alınsın...
ivme
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 22:46

AliIsingor, 02/05/2009 22:17 tarihinde:

Şabancığım,

Biraz test biraz da eski renklerin gözümü tırmalaması nedeniyle yazı arkaplan renkleriyle oynadım ve bir-iki de ek yaptım senin mesajına..

Kusura bakma...

Ali

:) rica ederim .. gayet güzel olmuş...

ivme
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 22:47

golge, 02/05/2009 22:35 tarihinde:

blender'ı ben alabilirim. geçen 2 sayıya yazı gönderemedim. bahar tembelliği erken çöktü biraz :)

harika haber. hemen listeye ekliyorum.. yazınızın başlığını düşündünüz mü bu arada ?

hamurcu
Topluluk Yöneticisi
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 22:52

Merhaba,

Şaban hocam önceki sayılarda olduğu gibi yine süper bir sayı çıkacağından eminim.

OpenOffice.org Türkiye olarak bu sayıya göndereceğimiz yazılar aşağıda;

• Koşullu Biçimlendirme - Hakan HAMURCU - Editörde
  • Temel Base Özellikleri - Mehmet PEKGENÇ
  • Temel Math Özellikleri - Mehmet PEKGENÇ

OpenOffice.org Türkiye
ivme
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 22:54

@Hamurcu

katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim ... Yazıları listeye ekliyorum :)

OpenOffice.org Çizim yazılımı ile ilgili yazıyı OpenOffice.org Türkiye ekibinden rica etsek nasıl olur ? Hakan Bey ne dersiniz ? Kahkaha

Bu ileti 1 kez değiştirilmiş olup, son kez 02-05-2009 22:55 tarihinde ivme tarafından değiştirilmiştir.
hamurcu
Topluluk Yöneticisi
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 22:58

Merhaba,

Tabiki olur ancak zaten yukarıdaki yazıların toplamı neredeyse 15-16 sayfa. Şaşırmış (Ali duymasın)

Eğer dergide daha fazla sayfa ayırabilecekseniz neden olmasın. Gülümse

Bu ileti 1 kez değiştirilmiş olup, son kez 02-05-2009 23:09 tarihinde hamurcu tarafından değiştirilmiştir.

OpenOffice.org Türkiye
ivme
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 23:20

hamurcu, 02/05/2009 23:09 tarihinde:

Merhaba,

Tabiki olur ancak zaten yukarıdaki yazıların toplamı neredeyse 15-16 sayfa. Şaşırmış (Ali duymasın)

Bir başka güzel haber... Önceliğimiz tema konuları olsun düşüncesindeyim, bunun için izninizle yazıyı sizin adınızla birlikte listeye ekliyorum :) Ali bey ne dersiniz ? Kahkaha

sevalunver
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 23:48

İtiraf etmeliyim sayın Şaban Kuş'un bu sayıya editör olması ve seçilen tema konusu kendi editörlüğünü yaptığım dergiden daha çok mutlu etti beni :) Kendisini çok tebrik ederim.

Tasarımla uğraşmaya ve daha çok vakit ayırmaya başladığımdan beri, Pardus'ta şu Grafik programları konusunda çok sıkıntı çekiyorum. Belki bu temaya Grafik programlarından birini tanıtırsam, ben de programı denemiş ve tanımış olurum. Bunu yanında artı seve seve Gimp'e nasıl başlanır diye basit bir konu anlatımı yapabilirim:)

Şaban bey bana hangi konuyu vermek ister?

Seval Ünver

Bu ileti 1 kez değiştirilmiş olup, son kez 02-05-2009 23:48 tarihinde sevalunver tarafından değiştirilmiştir.

“Başaranlar, önce inandılar, sonra yaptılar; başaramayanlar ise önce yapıp sonra inanmayı deniyorlar.”
AliIsingor
Topluluk Yöneticisi
bilgi
ileti adresi
02-05-2009 23:55

ivme, 02/05/2009 23:20 tarihinde:

hamurcu, 02/05/2009 23:09 tarihinde:

Merhaba,

Bir başka güzel haber... Önceliğimiz tema konuları olsun düşüncesindeyim, bunun için izninizle yazıyı sizin adınızla birlikte listeye ekliyorum :) Ali bey ne dersiniz ? Kahkaha

Toplamda 70 sayfayı aşmadığımız sürece sorun yok.

Bence yazsın Hakan Hamurcu bu yazıyı :)..

ivme
bilgi
ileti adresi
03-05-2009 00:09

@Seval Ünver

bu güzel cümleler için çok teşekkür ederim. Krita yazılımı hakkında bir yazı yazmaya ne dersiniz? maalesef bu güzel yazılımla ilgili Türkçe kaynak yok denecek kadar az belki de yok. Bu konuyu ancak sizin gibi İngilizcesi iyi, yazı yazmayı seven ve başarılı yazılar çıkarabilen bir arkadaşa teklif edebiliriz. Ya da isterseniz Synfig Animation Studio yazılımını tercih edebilirsiniz. Seçimi size bırakayım...Gülümse

Bu ileti 1 kez değiştirilmiş olup, son kez 03-05-2009 00:48 tarihinde ivme tarafından değiştirilmiştir.
golge
bilgi
ileti adresi
03-05-2009 01:16

ivme, 02/05/2009 22:47 tarihinde:

golge, 02/05/2009 22:35 tarihinde:

harika haber. hemen listeye ekliyorum.. yazınızın başlığını düşündünüz mü bu arada ?

aslında  geçen sayı için blender resmi sitesinden derlediğim nesneleri düzenleme (edit mode) ile ilgili yazı yarım kalmıştı onu tamamlayıp göndermeyi düşünüyorum...

Bu ileti 1 kez değiştirilmiş olup, son kez 03-05-2009 01:17 tarihinde golge tarafından değiştirilmiştir.

yeni fikir: pardus 2009'un adı ergenekon olsun, tüm pardus kullanıcıları ergenekondan içeri alınsın...
sevalunver
bilgi
ileti adresi
03-05-2009 10:17

ivme, 03/05/2009 00:48 tarihinde:

@Seval Ünver

bu güzel cümleler için çok teşekkür ederim. Krita yazılımı hakkında bir yazı yazmaya ne dersiniz? maalesef bu güzel yazılımla ilgili Türkçe kaynak yok denecek kadar az belki de yok. Bu konuyu ancak sizin gibi İngilizcesi iyi, yazı yazmayı seven ve başarılı yazılar çıkarabilen bir arkadaşa teklif edebiliriz. Ya da isterseniz Synfig Animation Studio yazılımını tercih edebilirsiniz. Seçimi size bırakayım...Gülümse

Hım evet konuların ikisi de güzelmiş:) Şöyle bir baktım da Krita konusu hakkında az da olsa bir şeyler yazılmış ama Synfig Animation Studio hakkında hiç Türkçe kaynak yok gibi. Dilerseniz Synfig Animation Studio konusunda iyi bir araştırma ve çeviri yapıp, güzel bir yazı çıkartayım. Krita'ya gönüllü çıkmazsa onun için de bir makale hazırlarım sorun değil Göz kırp

“Başaranlar, önce inandılar, sonra yaptılar; başaramayanlar ise önce yapıp sonra inanmayı deniyorlar.”
Yanıtla