Özgürlükiçin E-Dergi 12.Sayı: Pardus'ta Xfce Masaüstü

armut
Forum Yöneticisi
Sürüm: Pardus 2009
bilgi
ileti adresi
08-03-2009 11:46

Zevkle okuduğum 11. sayıda harika iş çıkaran Seval'e ve enerjileriyle dergiye hayat katan yazarlara teşekkürler.

E-Derginin 12. sayısında editör olarak eğlenme sırası bende Gülümse (Ali E.İMREK)

E-Derginin ilk sayısı Nisan 2008'de yayınlanmıştı, yani bu sayı ile dergi 1 yılını dolduruyor. Bu sayıda temamız  Xfce masaüstü ortamı.

Xfce benim daha önce kullanmadığım bir masaüstü ortamı ancak artık Gökmen'in  değerli çabalarıyla Pardus ile rahatlıkla kullanılabilir olgunluğa eriştiğini önceki yazılarından takip ettim. Özellikle 2009 sürümündeki KDE4 geçişi ile eski bilgisayarlarda ve Netbook'larda Pardus kullanmak isteyen kullanıcılar için vazgeçilmez olacağı açık. Evet Xfce kullanıcıları sadeliğin ve hızın ne demek olduğunu anlatmak için klavye başına!

Bunun dışında Pardus ve Topluluk ile ilgili her tür yazı fikirlerinizi de hayata geçirmeniz için iyi bir fırsat, nereden başlayacağım, nasıl yazacağım, ne yapmalıyım diye düşünenlere de yardımcı olmak benim görevim, benimle vakit kaybetmeden iletişime geçin, eğlenceye siz de katılın.

İletişim için alierkanimrek@gmail.com adresimi kullanıyorum, e-dergi ile ilgili tüm e-postalarınızın konusunun başına "E-Dergi :" eklemeyi unutmayın. (Örn: "E-Dergi : Falanca konu hakkında")

Yazılar için son gönderim tarihi 20 Mart 2009

Önceki sayılar kadar başarılı bir sayı olması dileğiyle;

Yazıların Durumu : Sahipsiz - Yazarında - Editörde - Çizimde

Tema: Xfce

• Yeni Sürümle birlikte gelişen kullanışlı Xfce Araçları: Gökmen Görgen
  • Xfce Çevirilerinin Durumu, Çeviriler Nasıl Yapılıyor : Samed Beyribey
  • Netbook'larda Xfce ve Pardus - Deniz Ege Tunçay
  • Xfburn, Ristretto, Wicd ve Uygulama Bulucu ve Pardus'ta Xfce paketlerinin durumu: Özgür Kuru
  • Xfce altında programlama yapmak : Cihan Okyay

Haberler, Duyurular, Okuyucu Görüşleri

• Özgürlükiçin.com
  • Xfce 4.0 Yenilikleri
  • Şanlıurfa (AB), Ankara (Bilmök) ve Hannover (Cebit) Seminerleri : Ekin Meroğlu
  • Site incelemesi: www.ozguryazilim.com : Ali Işıngör

OpenOffice.org Türkiye Sayfaları

• OpenOffice.org Türkiye Kimdir? Ne İş Yapar? Nasıl Katkıda bulunursunuz? --> Görkem ÇETİN
  • Calc ile ilgili bir nasıl belgesi (3 Sayfa) "Metinden sütunlara bölmek" --> Hakan HAMURCU
  • OOImpress ile ilgili bir nasıl belgesi ve sunumlara multimedya içeriği eklenmesi

Oyun

• Neverball (Ceyhun Alyeşil)
    • Hex-a-hop (Ercan Kuru)
    • Open City : Seyit Gönenç Çalıcı

Sık Sorulan Sorular, İpuçları

Paket tanıtımı bölümleri

• Pidgin (Özgür Kuru)
      • E-posta istemcisi KMail (Ercan Kuru)
      • HP Aygıt Yöneticisi : Mehmet Pekgenç
      • Hylafax ve jhylafax İncelemesi : Fahri Dönmez
      • VirtualBox
      • MConverter : Cihan Okyay
      • Gparted : Özgür Kuru
      • KDE4 - Dolphin Dosya Yöneticisi: Kubilay Kocabalkan
      • Analog TV kartı kullanıcıları için TVTime,Kradio,Kdetv ve XawTV : Fahri Dönmez

Eğitim bölümü

• Forumda resim yükleme(Tayfun Kavaslıoğlu)
      • Kullanıcı E-Posta Listesi Kullanımı(İsmail Balcıoğlu)
      • KDE 4 Masaüstü Efektleri ve Ayarları (Kubilay Kocabalkan)
      • Eski Bilgisayardan İndirme Makinesi Yapımı : Akın Ömeroğllu
      • Pisi Paketi Yapımı : Özgür Kuru

Programlama

• Pascal ve Lazarus (Hakan Hamurcu)
      • Gambas Form Bileşenleri- 2 : Özgür Kuru
      • XML Nedir? Yenir mi? : Semih İşeri
      • Python ile XML işlemleri : Emre Yılmaz

Diğer bölümler

• Pardus'un orta vade gelecek planları çevresinde bir yazı : Dr.Erkan TEKMAN
      • Okullarda yaşanan sıkıntılar (Saygın Öçalan, İlker Fenli)
      • Urban Terror Haritası Yapmak için ZeroRadiant : Bünyamin Vıcıl
      • Pardus Test Takımı : Serbülent Ünsal ve Test Takımı Üyeleri
      • Jamendo : Ceren Çalıcı
      • Pardus Sohbetleri: Seval Ünver
      • Özgür Yazılım Ekosistemi Nedir? Bu ekosistem nasıl çalışır?

etikete-dergiozgurlukicin.comxfce
      Bu ileti 73 kez değiştirilmiş olup, son kez 30-03-2009 13:26 tarihinde armut tarafından değiştirilmiştir.

Antalya Linux Kullanıcıları : http://groups.google.com.tr/group/antalya_linux/

Günlük Pardus 2011 İmajları

pardus-2011

Pardus'un gelişimini gün be gün izlemek, artık elinizde!

E-Dergi 25. Sayı Yayında

oi-kapak-25_1

E-dergimizin 25. sayısı yayında. Bu ayın dergisinde Wine, PlayOnLinux ve daha fazlası var.

Gnash'tan YouTube Desteği

gnash-logo

Gnash yeni sürümünde, YouTube'a tam destek verdiğini açıkladı.

AliIsingor
      Topluluk Yöneticisi
      bilgi
      ileti adresi
      08-03-2009 13:05

Hayırlı olsun diyorum sevgili adaşım :).

Hemen de Test Ekibi listesinde işe girişmişsin, ortaya çok iyi bir sayı çıkacak gibi gözüküyor...

Elimizde geçen sayıdan artan ve değerlendiremediğimiz epey bir yazı var, sevgili Seval ya da Gözde bunları bizlerle paylaşırlarsa çok iyi olur. İşe elimizdekilerden başlayalım.

Linux is like living in a teepee. No Windows, no Gates and an Apache in house!
      ozgurkuru
      bilgi
      ileti adresi
      08-03-2009 15:35

Bir Xfce kullanıcısı olarak bu sayıda Xfce masaüstü ortamının işlenmesinden dolayı çok mutlu oldum. Çok güzel olacak bu sayı...

egitimist
      bilgi
      ileti adresi
      08-03-2009 15:57

Merhaba, dergi çalışmalarınızı beğenerek takibediyorum. Bu güzel sayı için emeği geçenlere teşekkür ederim. Derginin tasarımı konusunda sanırım açık kaynak kodlu bir yazılım kullanmıyorsunuz. Scribus gibi yetenekli açık kaynak kodlu bir yazılım varken ve gimp varken neden bunları tercih etmiyorsunuz?

AliIsingor
      Topluluk Yöneticisi
      bilgi
      ileti adresi
      08-03-2009 18:49

egitimist, 08/03/2009 15:57 tarihinde:

Merhaba, dergi çalışmalarınızı beğenerek takibediyorum. Bu güzel sayı için emeği geçenlere teşekkür ederim. Derginin tasarımı konusunda sanırım açık kaynak kodlu bir yazılım kullanmıyorsunuz. Scribus gibi yetenekli açık kaynak kodlu bir yazılım varken ve gimp varken neden bunları tercih etmiyorsunuz?

Bakın, Scribus'u çok seviyor, çok kullanıyoruz. Şu an Scribus kullanan diğer e-dergilerden çok daha fazla kullanıyoruz  :)... Scribus'un paketlenmesini sağlayan kişi de zamanında bendim. Pardus Hata takip sisteminde Scribus'a dair en ciddi taleplerin benim tarafımdan yapıldığını görebilirsiniz.

Scribus ile dergi yapanlardan çok daha fazla katkımız var Scribus'a. Hem Pardus üzerinde hem de Scribus upstream'de.

(...)

Scribus'u neden Özgürlükİçin'de kullanmadığımıza gelince...

Scribus son derece yetenekli bir yazılım olmakla beraber, Scribus'un burada anlatılan (Bunu da ben yazdım) özelliklerinin önemli bir kısmı, Linux platformunun çeşitli darboğazlarına takılıyor. Bir başka deyişle, Linux üzerinde çeşitli kütüphane eksiklikleri yüzünden ya da bazı önemli bileşenler sahipli/patentli teknolojilere dayandığından çalışmıyor.

CMYK desteği, ICC renk profilleme, spot renk kullanımı, Pantone renk kataloğu gibi özellikleri Linux üzerinde kullanamadığınızda ise elinizde fazla bir şey kalmıyor. Scribus'un Windows ve Mac üzerinde bile pek çok ciddi eksiklikleri var; hâlâ PDF 1.6-1.7 özelliklerini desteklemezken üzerine bir de Linux'un darboğazları eklendiğinde, Scribus'u profesyonel dünyada kullanmaya çalışmak gerçekten bir zulüm...

Diğer dergilerin ileride matbaada basılmak gibi bir hedefleri olmayabilir. Kalite kayıpları, renk kaymaları onlar için "kabul edilebilir" birer çıktı olabilir, ancak Özgürlükİçin e-dergisi için ileride ciddi planlarımız var. Bu nedenlerle profesyonel ve bize pahalıya mal olan bir tercih yapıp, e-dergimizi Mac üzerinde hazırlama kararı aldık.

Gimp'e gelince... Özgürlükİçin sitesi ve sitede yer alan tüm görseller (daha önce bir e-dergide yayınlananlar dâhil olmak üzere) Gimp ile yayına hazırlanıyor :).

Bu ileti 4 kez değiştirilmiş olup, son kez 08-03-2009 22:53 tarihinde AliIsingor tarafından değiştirilmiştir.

Linux is like living in a teepee. No Windows, no Gates and an Apache in house!
      gkmngrgn
      Forum Yöneticisi
      bilgi
      ileti adresi
      08-03-2009 19:42

Bu ayki konuyu beğendim. Ali Erkan İmrek'le sürekli bağlantıda olmam lazım =) Son teslim tarihi ne zamandır? abou, 20 mart imiş =)

Daha geniş bir zamanda, önerilerle beraber Ali'ye yardımcı olmaya çalışacağım. Şimdilik müsadenizi istiyorum =) Görüşmek üzere.

Bu ileti 1 kez değiştirilmiş olup, son kez 08-03-2009 19:46 tarihinde gkmngrgn tarafından değiştirilmiştir.

talk is cheap, show me the code..
      sevalunver
      bilgi
      ileti adresi
      08-03-2009 22:08

Merhaba,

Öncelikle  bu ayın editörlüğünü Ali Erkan İmrek'in üstlenmesi beni çok mutlu etti. Kendisini takdir ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Önümüzdeki ay yine fevkalade bir e-dergi bizi bekliyor olacak gibi..

Bu ayki sayıdan kalan konuları size bildireyim:

• Forumda resim yükleme(Tayfun Kavaslıoğlu)
      • Kullanıcı Mail Listesi Kullanımı(İsmail Balcıoğlu)
      • Neverball (Ceyhun Alyeşil)
      • E-posta istemcisi KMail (Ercan Kuru)
      • Pascal ve Lazarus (Hakan Hamurcu)
      • Okullarda yaşanan sıkıntılar (Saygın  Öçalan)
      • Hex-a-hop (Ercan Kuru)
      • Pidgin (Özgür Kuru)
      • KDE 4 Masaüstü Efektleri ve Ayarları (Kubilay Kocabalkan)

“Başaranlar, önce inandılar, sonra yaptılar; başaramayanlar ise önce yapıp sonra inanmayı deniyorlar.”
      ozgurkuru
      bilgi
      ileti adresi
      08-03-2009 22:17

Gökmen Görgen ile iletişim içerisinde olup Xfce yazılarını paylaşacağız :). Bunun yanında Gambas Form Bileşenleri -2 yazısını bu sayıda yer alabilir, bir kısmı bitmiş durumda dört beş gün içerisinde kalan kısmını bitireceğim

egetun
      Forum Yöneticisi
      bilgi
      ileti adresi
      09-03-2009 00:13

O zaman Netbook'larda Pardus ve Xfce başlıklı bir yazı da özellikle tüm vizelerimin toplandığı Mart ayının son haftasına kalmadan sizlere ulaşmış olacak. Kabul müdür sayın editörümüz?

Deniz Ege TUNÇAY | egetun@ozgurlukicin.com | www.egetun.com
      Bunnyynnub
      bilgi
      ileti adresi
      09-03-2009 00:30

Hakkında çok az fikir sahibi olduğum bir konu..

Şimdiden dergiyi sabırsızlıkla bekliyorum :) .

If I had eight hours to chop down a tree, I'd spend six sharpening my axe.
      cihann
      bilgi
      ileti adresi
      09-03-2009 03:09

Evet yine güzel bir tema. Bende varım bu sayıda =)

Not : Sayın editörüm konuları belirleyecek misiniz ? Aklınızda var mı birşeyler ?

Sevgiler...

Talk is cheap show me the code...
      ET_of_Pardus
      bilgi
      ileti adresi
      09-03-2009 09:02
      Ben de Özgürlük İçin köşesi dışında "Pardus'un İkinci Üç Yılı" başlığı ile projenin 2009-2011 dönemi için planlarımızı anlatayım, sevgili editörümüzün talebi üzerine... Gerçi bunun için bir-iki tane daha hayırlı haber alsaydık iyi olacaktı, ama onları da ortaya çıktıkça paylaşırız artık.
      armut
      Forum Yöneticisi
      bilgi
      ileti adresi
      09-03-2009 09:23

Evet tema konusunda ne kadar doğru bir karar verdiğimiz ortaya çıktı :)

Xfce konusunda Gökmen ve Deniz birer yazı hazırlayacağına göre bu konuda başka yazı hazırlamak isteyenlerin konuları paylaşmak için benimle birlikte Gökmen'e de danışmaları gerekecek, Deniz zaten "Netbook ve Xfce" başlığını kaptı :) Bu konuda Özgür ve Cihan'da birer yazı yazabilir.

Bundan başka gördüğünüz gibi Test Takımı üzerine bir yazı için girişimlerimizi yaptık, başka girişimlerim de var kesinleştikçe listeye alacağım. Erkan bey'e de olumlu yanıtı nedeniyle teşekkür ediyorum

Geçtiğimiz sayılardan taşan yazılar da bayağı çokmuş Seval, teşekkürler.

Bu ileti 1 kez değiştirilmiş olup, son kez 09-03-2009 09:50 tarihinde armut tarafından değiştirilmiştir.

Antalya Linux Kullanıcıları : http://groups.google.com.tr/group/antalya_linux/
      akin
      bilgi
      ileti adresi
      09-03-2009 10:09

Dergi gayet güzel ilerliyor gördüğüm kadarı ile. Benim eski bilgisayarınızı indirme bilgisayarına dönüştürün yazısı bitmek üzere onu da bu sayıya ekleyebiliriz.

Özgürlük İçin...
      KubilayK
      Topluluk Yöneticisi
      bilgi
      ileti adresi
      09-03-2009 10:48

Sevgili Ali arkadaşımıza başarılar. Dostumuz, arkadaşımız ve editörümüz için yapabileceğimiz bir şey var mı acep? Elinde hazır bir yazım var ama yinede, sahipsiz veya aklında olan bir yazı varsa çekinme, teklif senden, destek bizden. Şuan için Xfce kullanmıyorum bu yüzden de aklımda birşey yok, gerekirse kurarız ve kullanırız.

Hep destek, Tam destek. Gönüllülerin işletim sistemi PARDUS. ;)
      Yanıtla